Vanlige spørsmål og svar relatert til forbrukslån

Forbrukslån er en av de mest populære formene for lån hos nordmenn, og følgelig er det ikke rart at det dukker opp både uvanlige og vanlige spørsmål og svar relatert til forbrukslån. Nettopp disse spørsmålene skal du få svar på i denne artikkelen – så hvis du lurer på noe om forbrukslån er du definitivt kommet til riktig sted.

Hva betyr effektiv rente?

Effektiv rente er rett og slett den prisen du betaler til banken for å ha lånet. Den effektive renten beregnes prosentvis, og kommer som et tillegg til det du må betale i avdrag på lånet. Som regel vil den effektive renten være fast ved et forbrukslån, og beregnes hver eneste måned basert på hvor mye du har igjen i lån. Inkludert i den effektive renten er for øvrig eventuelle gebyrer ved lånet.

Hvilke gebyrer har et forbrukslån?

Gebyrene på et forbrukslån vil variere avhengig av hvilken bank du velger, men vanligvis kreves det et etableringsgebyr (engangsgebyr under opptak av lånet) og et månedlig termingebyr. Størrelsen på gebyrene er også varierende, der etableringsgebyret kan være alt fra faste 300 til 1000 kroner, eller en prosent av lånesummen. Når det gjelder termingebyret så er dette sjeldent mer enn 60 kroner.

Hva skal til for å få et forbrukslån?

For å få et forbrukslån må du oppfylle visse kriterier, som fastsettes av hver enkelt bank. Som regel må du være av en viss alder (alltid minst 18 år) og ha en form for fast inntekt som passer med ønsket lånesum. Vanlige årsaker til avslag på søknaden er hvis man har betalingsanmerkninger eller inkassosaker på det tidspunktet man søker om forbrukslånet.

Hvor mye kan man låne?

Også maksimal lånesum er veldig varierende, men på generelt grunnlag kan vi si at det meste du kan låne i Norge gjennom et forbrukslån, er 500 000 kroner. Denne øvre maksgrensen tilbys for øvrig kun av et fåtalls banker, og som regel er det snakk om mye mindre penger enn som så. Nedre lånegrense er ofte 5000 kroner, men enkelte banker tilbyr enda mindre igjen.

Når må lånet betales tilbake?

Et forbrukslån kan ha forholdsvis lang nedbetalingstid – gjerne opp mot 15 år dersom det er snakk om store summer. Som regel bestemmer du nedbetalingstiden selv, men det anbefales alltid at man bruker så liten tid som mulig. Dette fordi de totale lånekostnadene blir redusert hvis du selv klarer å redusere tilbakebetalingstiden.

Hva kan man bruke lånet til?

En av de store fordelene med et forbrukslån, er at du kan bruke pengene på akkurat hva du vil. Du er heller ikke nødt til å oppgi bruksområder når du søker om lånet, og banken har heller ingen interesse av å vite dette. Derfor kan du søke om et forbrukslån til nøyaktig hva du selv ønsker, men vanlige ting å bruke et slikt lån på er oppussing, ferie, interiør og nedbetaling av annen gjeld/regninger.

Er forbrukslån uten sikkerhet?

Ja, de aller fleste forbrukslån på det norske markedet er uten sikkerhet. Det betyr at du ikke behøver å la banken ta pant i boligen din bare for at du skal låne. Når du søker, så er det din egen inntekt og øvrige økonomiske situasjon som avgjør om du får låne eller ikke. Men dette sørger også for at renten stiger – slik at et boliglån med sikkerhet for eksempel vil ha lavere rente enn et forbrukslån.

Når kommer lånet?

Utbetalingstiden på et forbrukslån er svært varierende. Ikke bare avhenger det av hvilken bank du velger, men også hvor stort lån det er snakk om. Hos Komplett Bank, for eksempel, utbetales alle lån på under 50 000 kroner samme dag som man søker. Et godt tips er å bruke BankId for å bekrefte søknaden, slik at du sikrer deg mot automatisk og effektiv behandling av søknaden.