Hvor mye kan jeg låne?

 

Er det ett spørsmål relatert til kreditt- og lånetjenester som vi ofte hører, så er det når kunder lurer på hvor mye de kan låne. Mens enkelte bare lurer på hvor mye de potensielt kan låne dersom de skulle ha behov for det i fremtiden eller at de planlegger et boligkjøp, så er det andre som har et raskere behov for penger og derfor rett og slett lurer på om de har høy nok inntekt til å beherske det lånet de trenger. Vi skal nå se videre på hvordan du finner ut hvor mye du tåler å låne.

Så mye kan du låne

For å finne ut hvor mye du kan låne, så er du nødt til å ha kontroll over din egen økonomi. Du må for eksempel vite hvor mye du hadde i inntekt i fjor, og eventuelt annen gjeld du måtte ha fra før av. Deretter kan du enkelt bruke en lånekalkulator på nettet for å finne ut hvor mye du kan låne, eller ta kontakt med en rådgiver hos en av bankene på nettet som tilbyr forbrukslån. Hvis vi antar at du lurer på hvor mye du kan låne i et forbrukslån, så er dette den beste løsningen.

Husk at inntekten alene ikke bør avgjøre hvor mye du tar opp et lån på. For selv om man har høy inntekt, så kan man ha like høye utgifter, og derfor er det slettes ikke sikkert at man kan låne like mye penger som lånekalkulatoren foreslår.

Så mye må du tjene

Det finnes noen minstekrav som må oppfylles når man skal låne penger, og da tenker vi først og fremst på forbrukslån. Her har de fleste norske banker et krav om at du må tjene minst 150 000 – 200 000 kroner årlig før de tilbyr deg et lån. Dette gjelder uavhengig av om du bare trenger et lån på 10 000 kroner eller det femdobbelte. I tillegg gjelder andre krav, som en aldersgrense, at du er norsk statsborger og at du ikke har betalingsanmerkninger.

Hva med boliglån?

Det er langt enklere å skaffe seg et forbrukslån fremfor et boliglån, noe som naturlig nok kommer av at det i førstnevntes tilfelle som regel er snakk om ganske så beskjedne summer i forhold. I tillegg er et forbrukslån et usikret lån, som betyr at du ikke må ha egenkapital eller annen form for sikkerhet for å søke om lånet. Men når det gjelder et boliglån må du både ha egenkapital på 15 prosent, pluss at banken tar sikkerhet i boligen du kjøper. I tillegg er kravene til inntekt langt høyere enn ved et forbrukslån.

Det finnes ikke noe fasitsvar på hvor mye du må tjene eller hvor mye du kan låne til kjøp av bolig, men også her oppfordrer vi til å prøve ut en lånekalkulator eller ta kontakt med en rådgiver i banken. Når man søker om boliglån går det gjerne på personlig karakter og skjønn, slik at den som er god til å prate for seg kan forhandle frem en avtale her selv om man kanskje ikke har det beste utgangspunktet rent økonomisk sett.