Beste lån uten sikkerhet

Lån uten sikkerhet er en samlebetegnelse for forskjellige lånetilbud hvor tilbyder ikke stiller krav til sikkerhet. Dette kan være for eksempel forbrukslån, kredittkort, smålån og mikrolån. De ulike lånetyper har forskjellige fordeler, og hva som er det beste lånet avhenger av hva lånet skal brukes til, hvor mye du må låne, og hvor lang nedbetalingstid du ønsker.

Kort om ulike lån uten sikkerhet

De forskjellige lånene gir ulike muligheter, og har ulike krav og betingelser knyttet til dem. Selv om lån uten sikkerhet har mange likheter, er de også unike lånetilbud tilpasset ulike formål.

Forbrukslån

Med forbrukslån kan du låne mellom 5 000 og 600 000 kroner til ønsket formål. Tilbyder har ingen føring på hva lånet kan brukes til, og du har full råderett. Lånet har en maksimal nedbetalingstid på fem år, med mindre lånet brukes til refinansiering. Siden forbrukslånet har en høyere låneramme enn andre lån brukes det gjerne til oppussing av bolig, refinansiering av andre lån uten sikkerhet, og realisering av drømmer som bryllup og reise.

Les også: Vanlige spørsmål om forbrukslån

Kredittkort

Et kredittkort er en betalingsmetode som gir deg tilgang til en bestemt kreditt, eller låneramme. Kredittkort har en ramme på 1 000 til 150 000 kroner, og hvor mye du får innvilget avhenger av kredittscore. God kredittscore gir høy ramme, dårlig kredittscore gir lav ramme eller avslag. Du kan bruke opptil fem år på å nedbetale kredittkort, men du betaler kun ned på kreditten som er brukt. Med andre ord, bruker du ikke kreditter trenger du ikke betale noe. De første 30 til 60 dagene etter et kjøp er også rentefrie. Det betyr at hvis du betaler lånt beløp innen forfall betaler du ikke renter.

Innkjøp av nye møbler, hvitevarer, reise og ferieturer er populære bruksområder for kredittkort. Det kan også brukes i hverdagen, til å handle i butikk eller på nett.

Smålån og mikrolån

Som navnet tilsier er smålån og mikrolån lån med en mindre låneramme, fra 5 000 til 250 000 kroner. Disse lånene har høye renter, og flere tilbydere av spesielt mindre smålån og mikrolån har satt nedbetalingstiden til mellom 6 og 12 måneder. Dette gir ekstra høye effektive renter, da gebyrer nedbetales over en kortere periode. Siden dette er dyrere lånetilbud er disse ikke ideelle lånetilbud, og burde kun brukes i tilfeller hvor kredittkort og forbrukslånet ikke er et alternativ. Eventuelt om dette lånet blir rimeligere totalt sett sammenlignet med de to andre alternativene.

Hva er det beste lånetilbudet?

Når det kommer til hva som er det beste innen lån uten sikkerhet avhenger dette i stor grad av personlig preferanse. Men som en fellesnevner, det lånet med lave renter, kort nedbetalingstid og lave totale kostnader er det beste lånetilbudet.

Forbrukslån

Den nominelle renten på forbrukslån ligger mellom 5 til 25 %. Dette gir et stort sprik, og den effektive renten ligger i gjennomsnitt mellom 10 og 15 %. Et lånetilbud med under 10 % rente regnes som et godt tilbud. Er tilbudet over 15 % blir lånet fort unødvendig dyrt.

Kort nedbetalingstid gir lavere totale kostnader, så ikke bruk tid på tilbydere som insisterer på en lengre nedbetalingstid. Velg den tilbyderen som gir deg lånerammen du ønsker, til en overkommelig rente, og til ønsket nedbetalingstid.

Tips: Les også hvor mye kan jeg låne?

Kredittkort

Når det kommer til kreditt fungerer dette på en noe annen måte enn andre lån uten sikkerhet. Du får ikke utbetalt lånebeløpet, og må kun betale tilbake den kreditten du har brukt. Kortet kommer også med en del fordeler, slik som rabatt på drivstoff, netthandel og i fysiske butikker. Forsikringer er gjerne inkludert, slik om betalingsforsikring, reiseforsikring og forsikring mot ID-tyveri. Du får også rentefri periode, som betyr at du ikke må betale renter med mindre du betaler innen forfall.

Siden kortene har ulike fordeler er det beste kredittkortet det kortet som gir deg rabatter du får nytte av. Som gir deg god beskyttelse for kjøp på nett og i butikk, både i inn- og utland. Og som har en lavere effektiv rente, gjerne mellom 15 og 20 %.

Oppsummering

Det beste lån uten sikkerhet er det lånetilbudet som passer ditt behov. Lånet har lave effektive renter sammenlignet med lignende tilbud, og gir deg den rammen du har behov for. Nedbetalingstiden er kort, og de totale kostnadene lave.

Når det kommer til kredittkort er det beste alternativet det som gir gode fordeler som du har nytte av.